Міжгірська громада
Закарпатська область, Хустський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ПРО ЗАБОРОНУ СПАЛЮВАННЯ ПОБУТОВИХ ВІДХОДІВ

Дата: 10.01.2022 10:00
Кількість переглядів: 862

На сьогодні в Україні проблема сміття – одна з найважливіших і найактуальніших серед проблем забруднення навколишнього середовища.

У кожному людському помешканні утворюється величезна кількість непотрібних матеріалів та виробів, починаючи від старих газет та журналів, пляшок, харчових відходів, обгорток та упаковок, закінчуючи зношеним одягом та поламаною побутовою чи офісною технікою. Кожного дня ми змушені стикатися з відходами: вдома, на вулиці, біля торгових точок. Всюди нас оточують папірці, обгортки з пластика, целофан і т. ін.

Для всіх нас дуже важливо усвідомити, як це усвідомили мешканці розвинених країн, наскільки «сміттєвий вал» небезпечний для людей, довкілля. Не менш важливо й те, що цю проблему можна легко подолати, зробивши невелике зусилля над собою, а саме  не спалювати побутові відходи.

Внаслідок спалювання побутових відходів в повітря виділяються важкі метали, канцерогени, бензопірен, чадний газ, діоксини та ін. Наприклад, при згорянні поліетиленового пакета в повітря вивільняється до 70 різноманітних хімічних сполук, більшість із яких отруйні для людини. Бензопірен може провокувати у людини онкологічні захворювання, а чадний газ блокує постачання кисню до тканин організму. Через це отруєння чадним газом викликає головний біль, запаморочення, пришвидшене серцебиття, ускладнене дихання. Дихання таким повітрям тривалий час провокує у людини розвиток хронічних хвороб дихальної системи.

Виконавчий комітет Міжгірської селищної ради попереджає про заборону  спалювання побутових відходів:

Відповідно до статті 20 Закону України “Про охорону атмосферного повітря” не допускається спалювання промислових та побутових відходів, які є джерелами забруднення атмосферного повітря забруднюючими речовинами та речовинами з неприємним запахом або іншого шкідливого впливу, на території населених пунктів;

Відповідно до статті 351  Закону України “Про відходи” термічне оброблення (спалювання) побутових відходів дозволяється лише на спеціально призначених для цього підприємствах чи об’єктах;

Відповідно до п. 1.8 Правил благоустрою та утримання території Міжгірської територіальної громади, що затверджені рішенням Міжгірської селищної ради від 23.09.2021 року №837 категорично забороняється спалювати сміття, виробничі та побутові відходи на території громади.

За порушення Правил благоустрою передбачена адміністративна відповідальність за ст. 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі – КУпАП), а саме накладання штрафу:

- на громадян від 20 до 80 неоподаткованих мінімумів доходів громадян  (340-1360 грн.);

- на посадових осіб, громадян – суб’єктів підприємницької діяльності – від 50  до 100 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (850 – 1700 грн.).

У зв’язку з вищезазначеним, виконавчий комітет Міжгірської селищної ради звертається до громадян громади з проханням дотримуватись законодавства, правил пожежної безпеки в умовах природного довкілля, не спалювати побутові відходи, не провокувати таким чином виникнення пожеж, не задавати шкоди довкіллю та здоров’ю оточуючих.

Але вихід є! Будь-ласка, заключайте договори на вивезення твердих побутових відходів з КП МСР “Чисте Міжгір’я”, що знаходиться за адресою: 90000, Закарпатська обл., Хустський р-н, смт. Міжгір’я, вул. Шевченка, 77.

Сподіваємось на Ваше розуміння та відповідальність.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь